Fredagsfika

Mammafikan  var riktigt mysig och det blev en hel del skratt. Det måste vara fruktansvärt lätt att hamna i tristess, om man inte har några andra att umgås med, under mammaledigheten. Att ha det mysigt med sitt barn har självklart alltid första prio, men det är viktigt att träffa andra människor också (både barn och vuxna), så jag är riktigt glad att vi är ett litet gäng som träffas lite då och då. Dessutom finns det ju en hel del mammatjaffsgrejer, som man måste prata av sig om och det kan man bäst göra med tjejer som faktiskt tänker likadant som än själv ... 

 
Lina och Algot

 
Leo (som tittar ilskt på Lina)


En glad skit - Algot

 
Algot, Elsa och Mia


Elsingen

Häpp


Shoppingtripp


Igår drog Elsa, Emma och jag till Kungsmässan, för lite shopping och vi kom alla tre hem med ett gäng påsar. Elsingen hade dessutom namnsdag igår, så hon fick sig några presenter också - hon bugar och bockar. Att tiden springer iväg när man har en liten att ta hand om, förstår nog de flesta, men gårdagens tidsspring tog priset - fem timmar kändes som en timme. Det var inte bara Emma som var paff över detta, utan även jag, som varje dag är mitt uppe i att hinna ikapp tiden. 
 

Sötmusen i vagnen 


Emma

 
Elsingens fynd

 
Jag hittade en fin tunika på KappAhl (okej, jag såg den på Emma och bestämde mig för att köpa en likadan ...).


Jag hittade även ett par gröna chinos på Zara.


Lillans namnsdags-presenter (gosedjuret är från Elsas morbror, haklappen är från mams och Mats och klänningen är från Emma och Mackan.

Nu ska jag försöka få i mig lite frukost, sedan blir det en snabbisfika med Madelene (myspys) och sedan drar vi till Falkenberg och hälsar på.

Ciao


Dagens bebisar


Idag får Elsa och jag besök av halva mammagänget och vi ska bjuda på smörgåslunch, därför fick vi tidigare åka en sväng till affären. Jag vet inte säkert, men jag tror att Elsa skämdes över sin mamma, för väl inne i affären drog hon snutten över huvudet och sen sa hon inte ett knyst under hela handlingen ... 


 
... det börjar visst redan i tidig ålder.

Nu ska jag lägga ner en sovande liten sessa och ta mig an lunchen.

Häpp


Öppna förskolan


Idag har vi varit på öppna förskolan och oj, vad mys det var. Elsa var förvånasvärt nyfiken och hon ville kolla på allt. Leo har ju alltid varit nyfiken, så att hans blick fångade alla händelser är ju inte direkt någon nyhet. Just idag hade de en fotograf på plats, vilket vi inte hade någon aning om, men eftersom där var ganska tomt på folk bestämde vi oss för att skriva upp barnen på listan. Så, Elsa och Leo har nu varit med om sin första professionella fotografering och de klarade sig med bravur (efter lite mat). Billigt var det också, 400 kr för 6 kort - svartvita eller med färg (vi valde svarvita). Om två veckor ska korten, förhoppningsvis, vara klara och det ska bli riktigt skoj att se dem.

Man blir kaffesugen av att få små barn att le vid fotografering, ska ni veta, så vi tog oss varsin kopp därefter. Sen slocknade våra små, just när sångstunden började. Aja, man kan inte vara med på allt. I vilket fall hade vi en mysig förmiddag och dit kommer vi gå fler gånger.

Jag var nere på Lindex och hämtade ut ett paket innan och i paketet låg en overall och en tröja. Vi köpte ju den gröna overallen med elefanter på i storlek 62, men i och med att Elsa drunknar i den skickade jag efter en i storlek 56 istället. Helst hade hon (jag) velat ha den mörkblå overallen, men tyvärr så är den slut överallt, men så är det ibland.


Den nya tröjan från Lindex.


... från Lindex har Elsingen även fått en turkos jacka med stjärnor på.

Vi har förresten fixat en present till pappen idag, det är ju snart fars dag (som han längtar).

Ciao



Älskade lilla unge


Igårkväll hade Elsa väldigt ont i magen och hon visade självklart sin smärta med att skrika. Hon skrek så starkt och så mycket att hon satte sitt eget saliv i halsen. Jag fick hålla henne helt upprätt, så att hon fick chansen till att ta ett djupt andetag. Jag tror inte att hon själv hann bli rädd, men mitt hjärta stannade för ett par sekunder och det gjorde Tobias också. Älskade lilla unge, skräm oss inte så igen.

 
Mammas lilla sockerdocka

Igår kom ju två klasskompisar förbi och med sig hade de ett paket till Elsingen, från klassen. Jag blev så glad när jag öppnade det, för däri låg kläder som jag tänke köpa till Elsa, men som har varit slut i affären. Tack så jättemycket, klassen, jag saknar er.



Plikten kallas, Elsa vaknade precis.

Ciao


Sötmusen



Elsingen, i sin nya mössa, myser i mosters soffa (... nja, ganska snart började hon storskrika).

Ännu en mysig dag har nått sitt slut. Hjärtat mitt ligger i vagnen och sover, men jag måste snart väcka henne för ett blöjbyte, tror jag allt. Snart kommer två klasskompisar hit och hälsar på en sväng, det ska bli mysigt att traffas igen - senast vi sågs var innan sommaren, så det var ju ett bra tag sedan.

Häpp (för nu)


Röda små barn



Det känns som en självklarthet att Elsa och Leo ska få varsin tomtedräkt till jul - så sött. Ovan är från Lindex och kostar 129kr vardera, perfekt. Sis och jag pratade igår om att vi ska försöka få med oss resen av babygänget och ta en lusserunda i luciatider. Mia har sett en mjuk liten luciakrona någonstans på nätet och den ska jag försöka leta upp, för jag tror att Elsingen vill vara först i ledet ...  

Ciao


Måndagsmys


Det blev, som vanligt, lite häng oss sis och Leo, vilket alltid är lika mysigt. Det blev mat (mackor med tonfiskröra och avocado), en kopp kaffe och en del tjatter - en bra början på veckan, helt enkelt. Jag fick dessutom testa en tensapparat och herrejäklar vilka ryckningar man får, min hand började leva sitt eget lilla liv ...


Elsingen i en duttan-turban. Sötmus.


Leo försöker äta upp sig själv. Sötmus.


Mor och dotter.


Jag har solen rätt i ögonen.


Sis påväg till sin mammagrupp.

Nu kommer pappen snart hem och då ska vi nog gå ner till stan, för att öppna upp ett sparkonto till lillan, men först blir det en kopp kaffe för min del.

Ciao


Shoppingfynd

Nu ligger Elsa och sover, efter ett träningspass i babygymmet, då passar jag på att slänga in ett inlägg. Ja, jag var då på Gekås i förra veckan och jag fick faktiskt med mig en hel del, förutom städgrejer och dylikt.

 
Ett djungelgym (apan Leo är just nu favoriten)
Elsa gav järnet imorse ...


En musikmobil, som verkligen går hem hos damen.


En lekbåge till sittern


En hoodie och ett par röda tights till lillan




Jag blev helt förälskad i denna koftan


En svart kofta med skinndetaljer (syns nog inte på bilden)





Jag hittade lite till, men det tar sådan tid att lägga upp bilder, så det får räcka. Tss.

Ciao


Geggamoja


Elsingen har fått sig en vintermössa och en halsduk.

Svart/rosa-randig.

Det blev visst inga bilder upplagda idag heller, men imorgon ska jag verkligen ta mig tid till det.

Ciao
 


Douglas och Charlie


Alltså, jag förstår inte hur ni gör, ni som har barn och ändå lyckas hålla igång bloggen. Jag får verkligen planera in skriveriet varje dag, för att ens ha en möjlighet att hinna. Aja, jag kommer väl in i det så småningom. Jag hade ju tänkt att slänga in lite bilder på förra veckans inköp, men ja, jag hinner som sagt inte med tiden - snart så.

Till något annat. Eftersom det inte har fungerat att ha Douglas och Charlie (katterna) under samma tak som Elsa, fick vi ta beslutet att lämna bort dem. Att lämna Elsa ensam i ett par sekunder har inte varit ett alternativ, då Charlie har varit lite väl intresserad utav henne och faktiskt lagt sig på lillan. Båda två förtjänar så mycket mer uppmärksamhet, än vad vi har kunnat ge dem de senare veckorna.

Det var riktigt jobbigt att behöva lämna bort dem, men de kommer få det så mycket bättre där de är nu och jag kommer nu kunna slappna av när Elsa ligger och sover i sängen, eller när hon ligger på golvet och lekerDen lilla går ju självklart före allt och alla, men jäklar vad tomt det känns när soffan är tom på sovande djur, de var ju mina små älsklingar (är).

Nu slocknade min absoluta älskling, så jag ska passa på att hänga upp gardiner och sen blir det ett nytt inlägg (förhoppningsvis med lite bilder).

Häpp


Shopping


Ojoj, jag har haft fullt upp de senaste dagarna och har då inte hunnit slänga in lite inlägg här på bloggen, men idag får det nog bli ett par i alla fall.

Igår var jag ifrån Elsa i 4½ timme och det kändes rejält i mitt mammahjärta, men jag tror att det var nyttigt för både lillan och mig. Min pappa, min bror och jag tog en sväng till Gekås på kvällen för lite shopping och självklart fick jag med mig en hel del, kan jag lova ...

Eftersom Elsingen precis somnade, ska jag nu passa på att fixa lite frukost, men sen ska jag ta och visa lite av gårdagens inköp.

Häpp


Höll låda


Igår fick Elsingen en present av sin pappa - hennes första, alldeles egna, skiva. Låtarna gick absolut hem hos damen, för hon höll låda här hemma hela kvällen. Skratt, prat och massa sprattel ...




Världens bästa pappa och världens bästa Elsa.

Ciao


Tisdagsmys


Oh hej, sicken mysig dag vi har haft idag. Elsa och Leo har hängt på lekmattan, medans Mia och jag har tjattrat och fikat (... vi har självklart myst med barnen också).


Två sötmusar


Min sötmus


Det är tröttsamt att leka, så båda två tog en time out och krävde egentid.


Elsingen fick en jättefin snuttefilt, i rosa och svart, av Leo.


Hejhej, mamma.

Vi tog en sväng om Karlssons också (ett slags mini-Gekås) under eftermiddagen. Jag hittade faktiskt en svart kjol, vilket jag har letat efter ett tag nu, Mia köpte en likadan - sa jag att vi är systrar !? Tss ... Eftersom båda barnvagnarna inte får plats i en och samma bil, så skippade vi dem och tog varsin kundvagn på plats istället.


Såhär kan det se ut då - vagnen full av bebis.

I morgon blir det en sväng ner på stan, lite mys hos Elsa och Leos gammelmomi och lite annat fix.

God kväll.

Ciao


Lillans garderob


Morrn. När vi vaknade imorse, Elsa och jag, satte vi oss i soffan och myste framför tvn. Jag virade in henne i en stor filt och poff, så somnade hon och hon sover ännu. Det är första gången på länge jag har fått äta frukost utan henne i famnen, det känns faktiskt lite konstigt. Egentid är ju inget man, som mamma, kan förvänta sig varje dag och därför känns det lite lyxigt få dricka morgonkaffet i lugn och ro.

Jag visade ju er en bild på min nyårsklänning och nu är det Elsingens tur (man får vara ute i god tid, om man vill ha sig en tjusig blåsa). Jag har hittat två stycken, än sålänge, båda två är från KappAhl.



Det lutar åt den lila sammetsklänningen, då jag tror att den är mer bekväm att ha på sig (den är lite mjukare än den övre). Vad tycker ni !? Blir det den i sammet, så ska hon ha den vita koftan från Newbie-serien på sig också. Hon har den redan i en liten storlek, så det får bli ett nytt inköp i en storlek större. 

 
Nu vaknade min lilla sockerdocka, så nu blir det mer morgonmys.

Häpp


Materiell kärlek


Idag är det måndag igen och som vanligt har det blivit för få inlägg i helgen.

I lördags åkte vi till Borås för att hälsa på ett par vänner och dagen blev riktigt mysig. Det blev höst-stros i solen, käk på stan, lite soffhäng och godis. Elsa, den bortskämda lilla damen, fick en kaxig pälsmössa av Sigrid och Andreas, som jag dock ännu inte har hunnit ta kort på (... men det kommer). Igår åkte vi istället neråt landet och hamnade i Falkenberg, hos Mackan och Emma. Långpromenad, lasagne, tjatter och skratt -en perfekt söndag, helt enkelt.

Idag har Elsa och jag bara varit hemma och myst i soffan, vilket inte är helt fel när regnet smattrar på rutorna. Jag har dessutom fått tummen ur och beställt gardiner till vardagsrummet,. Det blev ett par ljusbeiga kanallängder, vilket jag tror kommer bli kalas till allt vitt och slitet vi har här hemma. Jag beställde dem från Jotex och jag passade självklart på att kolla runt lite på deras hemsida, detta resulterade i ännu en släng av materiell kärlek



I november kommer tre stycken adventsljusstakar, i vit metall, hem till oss och ja, jag börjar nu se fram emot julen igen. Att man kan ha dem framme under hela året får mig bara att vilja ha dem ännu mer. Jag är nu redo för december och alla dess mörka kvällar - mys.

Ciao

 


Borås


God morgon, allihopa. Jag hinner inte skriva så mycket mer nu än att det idag bär av mot Borås, för lite häng med Sigrid och Andreas - det ska bli himla mysigt. Tiden är knapp, så nu ska Elsingen få på sig lite kläder och förhoppningsvis ska jag hinna platta mitt hår (anar dock att det blir en toffs för min del idag). Aja.

Ha en kalasfin lördag.

Ciao

  


Odör


Imorse, när Tobias vaknade, tyckte han att det luktade gödsel i hela sovrummet. Hmm, tänkte jag, eftersom den lukten inte hade nått min näsa, ja, inte förens jag var uppe och fixade frukost, för att sedan entra sovrummet igen. Oj, det kändes som jag gick in en ladugård (... nja, inte riktigt, men jag vill att ni ska inse hur mycket det faktiskt luktade). Just det, Mia och jag var tvugna att köra igenom en stor "pöl" med gödsel under gårdagens promenix, men jag trodde faktiskt att all skit var borta när vi kom hem. Vi måste ha vagnen i sovrummet, pga. katterna (de älskar att ligga i den), så i natt har vi legat och andats in en hemsk odör av koskit ...


Morgonens sysselsättning - skrubba, skrubba, skrubba.

Nu ska jag gå in och väcka min lilla dotter med massa pussar, sedan blir det matning och därefter drar vi ner till mams en sväng.

Häpp


Sockerdockan

Eftersom jag inte bloggade något efter gårdagens bravader, slänger jag upp ett inlägg nu istället. Ja, jag har la inte jättemycket att säga om dagen egentligen, mer än att Elsa, Leo och jag var ute på stan och fikade (okej, Mia kanske också var med, men är man inte med på bild, så finns man inte ...). Jo, detta var efter att vi sagt hej då till kusinerna - vi hade ju en återträff igår, en mysig sådan.



Därefter bar det av mot bvc och allt såg bra ut med Elsa. Nu väger min 6 veckor gamla dotter 4660g och hon är 55cm lång, så det är inte konstigt att hennes kläder nu börjar sitta lite mer tight, än vad de tidigare gjort.

på kvällen fick vi finbesök av tant Emma och med sig hade hon en jättesöt tunika till Elsingen, en bortskämd liten sockerdocka är vad hon är. Som tack för presenten bjöd vi Emma på kvällsmat, men jag tror nog mest att hon stannade för att hon behövde lite bebismys och det är ju Elsa bra på att ge. 

Idag har det varit en fika här och en fika där, det blev en med ett gäng mammor och en med mams. Den dagliga promenixen är självklart också avklarad, vädret har ju varit helt underbart fint (kanske lite för varmt, till och med). 


Mia, Leo, mams och Elsa - golvmys.


Hjärtat hittade visst tummen sin nu ikväll. Sött.

Nu ska jag sätta mig ner en stund och fixa med lillans album, jag köpte nämligen bokstavsstämplar häromdagen och oj, vad här ska stämplas ...


Häpp


Materiell kärlek


Nyårsklänningen är kirrad och klar. Nu hoppas jag att tiden går fort, för en sådan här blåsa vill man inte vänta alltför länge på att få bära. Nu hänger den synlig i sovrummet och jag smyger in där lite då och då, enbart för att beundra mitt perfekta inköp. Som sagt, materiell kärlek.





HM by night

Ciao


Nattlig oro


Pust. Natten hos oss har inte varit kalas, då sömn inte har stått med på Elsas och mitt schema. Hon har legat och vridit och vänt på sig, gråtit och självklart testade jag allt - bytte blöja, matade, sjöng, var uppe och gick med henne - men inget bet på hennes oro. Så, efter två timmars hackig sömn är vi ganska slitna här hemma, men äntligen har hjärtat mitt kommit till ro och förhoppningsvis sover hon en bra stund. 

Idag vankas det fika med kusinerna från Göteborg, som Mia och jag inte har träffat på pinsamt länge, så det ska bli jättekul att sitta ner och prata lite. Sen bär det av mot bvc och denna gången har jag faktiskt en tid där. Det var nämligen så att vi gick ner dit i måndags, i tron om att vi hade tid, men tji fick vi. Som sagt, en disträ mamma är vad jag är.

Nu brakade det till i Elsas blöja, så nu blir det en sväng om skötbordet och jag hoppas så att hon inte vaknar.

Ciao


Far och dotter




Mitt mammahjärta smälter.
Jag kommer garanterat aldrig tröttna på att se Elsa och Tobias tillsammans, min egna lilla familj.
Kärlek.


Bring it on, Elsa.


Mia, Leo, Elsa och jag skulle egentligen gå ut och gå vid 11.00, men tiden vill säg inte alltid och vi kom inte iväg fören vid tre-tiden. När jag väl börjar tro att "nu tusan har jag kommit in i planeringsrutinen" händer något oväntat och jag får ta tillbaka det jag precis tänkt - så mycket måsten, men så lite tid. På dagen äter Elsa var tredje timma och nuförtiden passerar tre timmar fortare än blixten, det går inte att undvika. Nej, då får man bara inse fakta att man kanske inte hinner med allt man tidigare hunnit.

Jag är, har alltid varit och kommer nog alltid att vara något av en pedant. I min mening har var sak sin egen plats (och ska därför stå där), är synligt damm ren pest, är hår i handfatet något jag inte kan förbise ... Ja och såhär kan jag fortsätta en bra stund.

Tack vare att all min tid går till lillan, då hon väl är vaken, börjar jag sakta men säkert lära mig att allt inte alltid måste vara perfekt. Det är först nu jag faktiskt börjar inse att det kanske bara är jag som bryr mig om att diskhon är tom vid besök, eller att kuddarna alltid ligger rätt i soffan. Petitesser, jag vet, men i mitt pedantsinne är sådant faktiskt ganska viktigt, det ger mig någon slags löjlig kroppsro.

Som sagt, min lilla dotter har fått mig att inse värdet av att bara ta det lugnt och njuta, att inte stressa upp mig över småsaker jag nämnt ovan. Jag kan helt enkelt säga att jag ser fram emot ett hem i leksakskaos och kladdiga fingeravtryck på köksluckorna - bring it on, Elsa, bring it on.


Nu blir det matlagning, fläskfilégryta och ris. Smask.

Häpp


Den röda spexiga blomman


Morgonens Elsa hade fullt upp med den röda blomman, i trämobilen, ovanför sängen. Hon låg där och pratade och skrattade med den, medans jag passade på att fixa och dona med sådant jag annars inte hinner. Det är alltså tur att den där röda blomman är såpass spex, som den nu verkar vara, att den kan underhålla lillan när det väl behövs.







Det syns inte direkt på korten, men Elsingen har blivit ännu mer tät och snuvig, stackarn. Min förkylning har ju inte släppt det minsta, så det kanske inte är så konstigt att hon har hunnit bli smittad igen. Koksaltet hjälper föga, så lättar det inte i hennes lilla näsa får det nog bli en sväng om Apoteket.

När tvätten är klar här hemma ska vi vandra bort till sis och Leo, det vankas långprommis i det soliga höstvädret.

Ciao

 


Förlossningsberättelse (del 2)


Som sagt, runt 02.45 kände jag att jag inte ville vara med i spelet längre, det var vid denna tidpunkt jag förstod vad värkar verkligen vad. Eftersom jag inte orkade torka av mig efter duschen vacklade jag in i sovrummet alldeles dyblöt, jag väckte en halvsovande Tobias och sa att vi måste åka upp till sjukhuset igen. Nu var det minsann snart dax att föda bebis.

Det är tur att de bestämt sig för att bygga om på Varbergs sjukhus, detta för att underlätta för inkommande till Förlossningen. I dagens läge måste man ta sig en bra bit för att komma fram och det är riktigt långa korridorer, utan något att hänga sig över då värken är framme. Jag vet inte hur många gånger vi var tvugna att stanna, men det jag vet är att det kändes som att det tog en evighet innan vi var framme vid rätt dörr.

Jag blev inskriven 03.04 av samma underbara barnmorska, som tog emot oss tidigare under kvällen. Hon anade att vi skulle komma in igen vid den här tiden, så ett förlossningsrum var redan menat för mig. 03.27 blev ctg:n påkopplade igen och värkarna var nu betydligt kraftigare än tidigare. Jag kommer ihåg att jag bara ville slita av mig banden runt magen, då det kändes som det var de som orskade känslan av att jag skulle gå av på mitten.

Nu blev jag erbjuden lustgas, som för övrigt blev min trogne följeslagare under resans gång. Eftersom jag inte hade full kontroll på min andning drog jag in alltför mycket på en och samma gång, vilket orskade känslan av en redig fylla.



03.50 var jag öppen 3 cm. Ctg:n blev bortkopplad. Jag blev erbjuden ett lavemang och jag tackade mer än gärna ja, då oron för att råka bajsa ner någon flög omkring i mina tankar - trots min extrema lustgaspåverkan. Denna episod borde vara ett kapitel för sig själv, då jag kanske tackade ja för tidigt.

Under tiden lavemanget verkade hann jag med en hel del tankar. Jag kunde inte riktigt förstå hur jag skulle kunna ta mig till toaletten, göra det jag skulle, för att därefter hinna tillbaka till sängen (och lustgasen) innan det var dax för nästa värk. Mina tankar avbröts dock ganska snabbt, då det var något som nu verkligen ville ut och det var minsann ingen bebis.

Väl inne på toaletten kände jag att en värk var på ingång och med värken kom även paniken. Att lämna toalettstolen var inget alternativ och tanken på att andas igenom värken, utan lustgas, existerade nog bara under en nanosekund. Nej, istället började jag frenetiskt och upprepande att skrika till Tobias "ta hit lustgasen nuuu". Han, i sin tur, sa till sköterskan. Hon vågade konstigt nog inte dra ur slangarna ur väggen, "ljudet är så obehagligt, så det får du göra", säger hon till Tobias. 

Så, under tiden som de bestämde vem som skulle dra ut de jäkla slangarna ur väggen satt jag, bajsande, på toaletten under en sjuhelvetes värk, medans paniken sköljde över mig. Till slut rullades lustgasen in och jag kunde äntligen försvinna in i dimman igen. 

05.20 var det dax att lägga Epiduralen, vilket jag inte alls var medveten om, då jag fortfarande var inne i den där fantastiska dimman. Jag kommer ihåg att jag vaknade mitt under narkosläkarens "ingrepp", jäg vände mig om för att kolla vad som pågick och det jag hörde därefter var "nej, Jonna, ligg still". Tobias berättade efteråt att läkaren blivit smått ilsk på mig, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på att han var inne med nålar i min rygg och då bör man nog ligga absolut stilla. 

06.04 var jag helt säker på att jag både bajsade och kissade ner mig, men icke, det var visst vattnet som gick.

06.30 fick jag värkstimulerande dropp.

07.00 var det skiftbyte och den otroligt mysiga personalen, som tagit hand om mig under natten, skulle bege sig hemåt. Jag hade dock tur, för den nya barnmorskan var lika mysig som den första, likaså sköterskan. När de tog över stod jag på knä i sängen, hängandes över "gaveln". Jag andades rejält med lustgas, då de kraftiga värkarna kom med 2 minuters mellanrum och jag började må riktigt illa. Sköterskan sträckte fram, vad jag tyckte vad, en lång strumpa och jag kunde först inte förmå mig själv till att kräka i någon annans socke. Skulle jag kräka i min egen !? Nej, så varför skulle jag då vilja kräka i någon annans. Det tog ett tag innan jag insåg att det inte var en strumpa, uten en spypåse, en avlång sådan - "aha".

07.45 var det dax att börja krysta. Jag kommer inte ihåg hur många krystvärkar jag hann med, men det var inte många, innan vi skulle få höra vår lilla dotters skrik.

07.56
 fick vi se henne, Elsa Matilda Adolphsson, vårt lilla hjärta. Det tog alltså inte så lång tid från det att jag blev inskriven, till det att lillan kom till världen.

















Vi har fått världens finaste skatt och jag är riktigt stolt över vad vi har lyckats åstadkomma. När det kommer till förlossningen kan jag helt ärligt säga att det är det mest spännande jag varit med om, men också det mest skrämmande. Jag har aldrig tidigare förstått de som sagt att man efteråt glömmer smärtan, men nu kan jag inget annat än att hålla med dem. Tänker jag göra om det !? Absolut, förhoppningsvis två gånger till.
  


Förlossningsberättelse (del 1)


Ni är ett gäng som har frågat när min förlossningsberättelse kommer och nu är första delen äntligen färdigskriven. Jag har velat sätta mig ner och skriva på den tidigare, men den där tiden är svår att haffa - speciellt nu när man har en mysig lite bebis bredvid sig. 

Förlossningsberättelse

Jag vaknade 06.30 med lite molvärk, i både rygg och mage, den 1/9 och känslan av att något var på g började slå mig. Väl inne på toaletten upptäckte jag en liten blödning, vilket jag visste kunde komma, men jag började ändå känna en skvätt oro (allt som har med blod att göra under en graviditet skrämmer). Jag slog numret till Förlossningen och en äldre kvinna svarade. Hon sa att det lät som att min kropp förberedde sig inför lillans utgång och att molvärken inom kort skulle gå över till värkar.

Barnmorskan hade rätt, för ganska snart efter samtalet börjar jag känna mer och mer värk, en annan slags smärta. Jag började, mest för skoj skull, att klocka dem och de kom med 7 minuters mellanrum och de höll på i cirkus 1 minut. Eftersom detta skulle bli min första förlossning kände jag allt mellan nervositet och glädje, så jag hade både myror i benen och fjärilar i magen (plus lite bebis). Jag försökte hitta på något att sysselsätta mig med mellan värkarna, något som skulle få tiden att gå fortare och jag bestämde mig för att dra på mig förklädet och baka kärleksmums.

Attans, väl inne i köket upptäckte jag ett hyfsat tomt skafferi, så det fick bli en sväng om affären. Det kanske jag inte skulle ha gjort, då värkarna började komma ännu tätare. Ja, det fick bli lite häng på olika hyllor i områdets närköp och med det kom även en hel del frågande blickar från andra kunder. Kvinnan framme vid kassan uppmärksammade mitt höggravida jag, min tunga andning och mitt ansträngade ansiktsuttryck. När hon hörde att jag nu skulle hem och baka fick jag lova henne att lägga mig i soffan och ta det lungt istället "du kommer glömma att stänga av ugnen mitt i allt, lovar mig nu att ...". Förlåt, jag bröt det löftet.

Vid 17.00 började värkarna bli av annan karaktär, på något sätt mer skärande och de kom nu mellan 6 minuters mellanrum - snart därefter 5 minuter och så höll det på ett par timmar. Varken Tobias eller jag (förståeligt) ville ställa oss i köket för att laga mat, så det fick bli snabbmat för vår del, McDonalds. Jag hade väl inte dirket någon matlust, men en hamburgare slank ner i takt med värkarna.

När klockan slog 22.00 tyckte jag att det gjorde ganska ont och värkarna kom nu allt mer tätare, så jag ringde upp till Förlossningen igen. De sa att jag skulle ta en varm dusch och se om det kunda lindra något. Under tiden som jag stod i duschen åkte Tobias iväg till Statoil, då hon upptäckte att snusdosan var tom - förlossningsnervositeten krävde absolut nikotin. Varmvattnet hjälpte mig föga och vi bestämde oss därefter för att åka upp till sjukhuset på kontroll.

Efter en ctg-kontroll kollade barnmorskan hur öppen jag var - bara 1,5 cm - jag blev då erbjuden en hinnsvepning. Ja tack, sa jag. Därefter tyckte barnmorskan att vi skulle åka hem igen och att jag skulle ge varmvatten en chans till. När vi kom ut till bilen började jag få riktigt ont och jag kunde knappt sätta mig ner, men till slut lyckades jag. Det är tur att vi bor så nära sjukhuset, för vägen hem var pest. Det skar konstant i ryggen och jag kände hur smärtan bara sköljde över mig.



Vi kom hem vid 24.00 och då fick det åter bli duschen för min del, med varmvattnet på högsta möjliga nivå. Efter en timma i ångan tog jag mig till sängen, men min kropp protesterade efter en värk liggandes  och jag vankade tillbaka till badrummet. Att hänga i duschen var det som lindrade mest, om än lite. Min mage började i denna stund reagera ganska kraftigt och toaletten var det enda alternativet, så fram till 02.45 sprang jag mellan duschen och toaletten. Det var vid denna tidpunkt jag inte ville vara med i spelet längre, jag orkade helt enkelt inte ...

Fortsättning följer
... 


Projekt "undvikaskoskav"


God morgon god morgon. Här hemma sitter vi och myser i soffan - mamma, pappa och barn. Idag är det sådant där soligt och fint höstväder därute och självklart blir det en promenix för oss inom kort, andas lite frisk höstluft.

Det gick kalas hos öronläkaren igår (jag rättar mig själv), efter 1½ timme gick det kalas hos öronläkaren igår. Nej, Elsa ville inte alls att någon skulle sticka in något i hennes öron, vilket är fullt förståeligt, så en hel del skrik blev det. Till slut blev det dock matdaxför hennes del, vilket därefter innebar sömn och då kunde hörseltestet genomföras utan protest.

Drog på mig mina nya boots igår och nu sitter jag här med skoskav på båda fötterna, fy. Idag blir det till att vandra omkring i skorna med blöta sockar. Det är nog aldrig spex att gå in skinnpjucks ... 

Blöjbyte.

Häpp



Öronläkaren


Jäkla förkylning, jag är ju mer förkyld idag än vad jag var igår. Tusan. Nu hoppas jag minsann på en bättring till i morgon. Fy, bubblan. Det är så illa att jag inte känner för frukost, vilket i min mening är det bästa målet på dagen - hoppar det aldrig.

Idag var vi verkligen uppe i ottan, men trots det har vi faktiskt hyfsat bråttom (den där jäkla tiden), Elsa och jag. Vi ska iväg till öronläkaren, Elsingen hade för mycket fosterfett och fostervatten i öronen på BB, så hörseltestet kunde inte genomföras, därav remissen. Hon reagerar ju på ljud dagligen, så jag antar att allt är tummen upp.

Nu måste vi springa.

Häpp


Sötmusen


Elsa tog en sväng om gymmet tidigare idag och oj, vad hon tog i - svetten bara rann.










Tungan rätt i mun



Nu är hon helt slut och har antagligen däckat för natten. Sötmusen.

Ciao


Mammaledighetens mörka sidor


... ja, det finns faktiskt ett gäng sådana, om än få. Ett exempel är det här med att fixa lunch, vilket inte alltid är det enklaste. Antingen hinner man inte eller så glömmer man faktiskt av att man bör äta. Visst, det är en vanesak och jag kommer säkert komma in det, men tills dess vägrar jag använda tallrik och glas (det innebär bara onödig disk). När ska jag hinna diska !? Nej, jag kör på smidigheten och lathetens fina spår - jag äter direkt ur bunken och dricker direkt ur flaskan. Finemang.


Dagens lunch
Pasta med tonfiskröra 


Dagens tröttefis
Elsingen

Nu ska jag hänga upp lite tvätt.

Häpp


Socker och degmage


Åh hej. Här kommer ett snorigt inlägg från Elsa och mig. En liten förkylning har slagit ner i vårt hem och jag är måttligt glad över detta, men så är det och det är bara till att gilla läget. Vi skyller Elsas förkylda kusin, Leo, då han luradeElsingen sin napp igår "här kusin, ta min napp, gör det" (okej, de kanske vad jag som råkade ta fel, men visst är det så mycket lättare att skylla på barnen ...).

Gårdagen innebar alltså mys hos sis, vilket innefattade tre mammor, tre barn, en höggravid, en hund och massa gottifika. Jag har nu förstått att det kommer bli en hel del sockerfikor framöver, ja, det är ju en stor del av mammaledigheten - jag klagar inte - frågan är dock hur tusan degmagenska försvinna !? Hmm ...

Nu ska jag nog lägga mig ner bredvid Elsingen och försöka få lite sömn, sen får det bli att dra på sig gummistövlarna och traska ut på en liten promenad, en släng frisk luft kan nog inte skada.

Ciao


Materiell kärlek


Lite nytt i min garderob.


HM


         

Clarks (jag är åter kär i ett par skor)


En fiffig manick


Min vän, Emma, tipsade mig om en fiffig liten manick - en dosettliknande sak till mjölkersättningen, som man kan ha med sig i skötväskan. Saken var dock den att hon bara hade skådat den på stan, då en mamma skulle fixa mat åt sitt barn. Systra mi hittade dock en sida på internet idag där den säljs och ja, nu är ett styck smidighet påväg hem till oss. Jag är helt lyrisk över denna lilla plastmojäng, då den kommer underlätta matfixet en del när vi är ute på vift. Jag må kunna blanda Elsas mat med en hand, men att inte behöva anstränga sig till fullo varenda gång (man har en hungrg liten bebis på armen) låter kalas, tycker jag.

Man bestämmer vilket fack man vill åt, vrider till det klickar, sätter pipen i flasken och häller i pulvret - färdigt.



Brother Max - vällingburk

Dagens tips, helt enkelt.

God natt


Ankstjärt


Idag blev det ju en sväng på stan, ja, en sväng som blev fyra timmar - tiden går ju så fort nuförtiden, den flyger verkligen förbi. Elsa fick sig ett par nya strumpebyxor, ni vet sådana som har krås på rumpan (ankstjärt), så sött. Hon fick även två helvita bodys, det går ju åt ett gäng i veckan. Även jag fick mig ett par strumpebyxor, men jag valde faktiskt ett par utan krås i baken ...


Jag invigde min nya fina orangeröda kofta.


Matdax för Leo


Matdax för Elsa, som för övrigt kissade ner både sig själv och mig - men lika söt var hon för det.

Ikväll blir det mys i soffan för vår del, pappen vill nog pussa en massa på sin lilla Elsing.
 

Ciao


Charmören


Både Elsa och jag vaknade på rätt sida, så båda är alltså på glatt humör (om än lite förkylt för min del). Efter matning, vid fyra-tiden imorse, fick jag skåda en kaskadspya från Elsa och självklart kom hälften på mig. Så, det blev pyjamasbyte för oss båda två och den lilla tyckte detta var en väldigt spexig upplevelse och låg därefter i sin säng och log (i massor). Mysunge.


Detta leende hänger kvar ännu. Att ligga i babysittern och kolla på när mamma fixar frukost måste vara lika spex det, för min lilla tös slutar inte att le - samtala vill hon såklart också göra. 




Jag hoppas så innerligt att den här lilla charmören är här för att stanna idag.

Ni kanske tycker att det blir för många bilder på en smilande Elsing, men i mitt tycke kan det inte bli för många bilder på henne, så ni får "stå ut".

Idag blir det promenix med sis och Leo, en sväng ner på stan (måste införskaffa hudvänlig tejp till min dotters tillknycklade öron ...) och massa mys med gullungen.

Häpp


Smilfinken


Idag har både Elsa och jag varit lite kinkiga. Jag börjar bli förkyld och Elsa har nog bara en dålig dag. Hon har legat och gnytt sedan imorse och någon längre sömn har hon ännu inte fått. Att få henne att ligga själv en liten stund har heller inte varit någon större hit idag, hon har velat bli buren i stort sett hela dagen. Nu ligger hon dock bredvid mig här i soffan och sover och jag hoppas att hon fortsätter med det en stund, för sömn är nog något hon behöver just nu - jag också för den delen (... men det är mindre viktigt).

Det är tur att det är spex att byta blöja, för när den här smilfinken dök upp började jag absolut känna mig mycket piggare.


Mammas lilla älskling

Kaffe.

Häpp

 


Mysunge

Ett styck Elsa, en glad sådan.
Mysunge.



Jag är upp över öronen förälskad i den här lilla tjejen, mitt allt.


1 månad, leende, nackträning och fotavtryck


Igår var det minsann inte lätt att blogga, nej, så pga. mitt trytande tålamod gav jag tillslut upp.

En stolt mamma uppdaterar - min dotter har börjat le medvetet och mitt hjärta smälter varje gång.

Elsa blev en månad igår och det firade vi med en mysig höstpromenad. I mitt tycke är hösten den bästa årstiden, jag älskar när man hör de prasslande löven under skorna när man går, den friska luften man andas in och alla fina färger man ser är pricken över i:t. Mm, jag njuter.


En misslyckad bild, då jag skulle visa trädets fina färger ...





Elsingen drog förresten på sig gympakläderna på morgonen och la sig på en filt på golvet i vardagsrummet - nackträning stod på schemat.


Det började bra, men ...


... sen var det inte lika roligt längre.

Idag bär det av mot Falkenberg, men först ska vi göra fotavtryck i Elsas fotoalbum (hennes fötter, inte våra ...). Hon växer ju så det knakar, så det är bäst att fixa det nu - vem vet, i morgon kanske hon har en jättes fötter !?

Frukost nu.

Ciao


Soffhäng


Jag har glömt lägga upp ett gäng söta bilder. I torsdags körde nämligen Elsa soffhäng med kusinen Leo hemma hos mormor - massa mys. 



Häpp


Magknip


Åh, hej. Natten blev inte som tänkt, Elsa har haft magknip och hon har förtvivlat legat och sparkat och gnytt under större delen av natten. Det slutar aldrig skära i mitt mammahjärtat, då jag hör hennes ihållande smärta, stackars lilla älsklingen.

Nu har hon äntligen somnat och vad gör jag då !? Jo, inte lägger jag mig bredvid för att själv få lite sömn, nej, jag går upp i ottan för att passa på att få lite saker gjorda - det är konstigt vilka val man gör ibland, just nu skriker nämligen min kropp efter sömn. Aja.

Jag vet att magknip hos bebisar är vanligt och att det är en fas de har, men självklart försöker man hitta knep och knåp som hjälper den lilla magen på traven. Så, har ni några tips så får ni mer än gärna berätta dem för mig. Elsingen får redan magmassage, Semperdroppar, Minifom och rapsolja (en tsk i ersättning då och då) - vi kanske inte kan göra så mycket mer än så ...

God morgon.



RSS 2.0